Dunea, duin & water

Om water te maken heb je veel techniek nodig

Het team van Marco Pronk is verantwoordelijk voor het onderhoud van ‘de waterfabriek’. “Dat is Dunea namelijk: een productiebedrijf dat lekker en betrouwbaar drinkwater maakt voor ruim 1,3 miljoen mensen. Dat doen wij met techniek en met natuur. En die combinatie maakt werken bij Dunea hartstikke mooi.”

Dunea maakt van rivierwater schoon drinkwater. Daar komen pompstations, de duinen, zuiveringsinstallaties en een heel leidingennetwerk aan te pas. “Dat er iedere dag schoon drinkwater uit de kraan komt is een hele kunst. Mijn team zorgt voor twee dingen,” legt Marco uit, “Wij zorgen ervoor dat je vandaag water kunt drinken. En wij onderhouden de installaties om dat ook in de toekomst mogelijk te maken.” 

LR 1Goulmy-Dunea Duin& Water.jpg

Van Brakel tot badkamer

Het drinkwater van Dunea komt oorspronkelijk uit de Afgedamde Maas. Het wordt over een grote afstand naar de duinen gepompt. Terwijl het langzaam in de bodem zakt wordt het natuurlijk gezuiverd. Vervolgens wordt het opgepompt en wordt er drinkbaar kraanwater van gemaakt dat naar de mensen thuis gaat. “Daarvoor ligt een leidingennetwerk van duizenden kilometers en diverse zuiveringsinstallaties, waar wij voor zorgen. Er mag niets misgaan. En dat gaat het ook niet.


LR Goulmy-Dunea Duin& Water.jpg

”Mobiele technische brigade

Van de vijftig mensen waar Marco leiding aan geeft is ongeveer de helft werkzaam als ‘mobiele technische brigade’. “Dat zijn operationele technici die een heleboel verschillende dingen doen op vele plekken in onze regio. Onderhoud van pompen, zuiveringsinstallaties en het voorkomen en oplossen van storingen, om maar iets te noemen. Want een goot deel van ons proces is geautomatiseerd, maar al die technische instrumenten moeten wel gecontroleerd en onderhouden worden. Eigenlijk zijn wij een groot industrieel bedrijf zoals Heineken of Nutricia, maar dan met een heel belangrijk product: drinkwater.” 


Dunea is een hele grote waterfabriek

Leven in de brouwerij, eh, de waterfabriek

Voor Marco is het belangrijk dat er een beetje leven in de brouwerij is: “Ik vind het heel knap dat wij hier iedere dag voor datzelfde glaasje water zorgen. Alsof er niets aan de hand is, zeker? Maar dat is het wel. We hebben in onze regio een groeiende bevolking, het aantal kabels en leidingen in de ondergrond neemt alsmaar toe en we hebben te maken met klimaatverandering.” Bij die dynamiek weet Dunea dat het nodig is om telkens nieuwe dingen te verzinnen. “Daarom zijn wij blij met mensen die niet alleen hart voor de zaak hebben, maar die ook met eigen ideeën komen. Die niet alleen kijken naar vandaag, maar ook naar morgen. Zodra je hier een beetje ingewerkt bent ga je daar al over meepraten.”


Hier staan wij voor

LR-Goulmy-Dunea Duin& Water-Nico-Michiel.jpg

Leuk en gezellig

‘Wij hoeven je niet te vertellen dat techniek leuk is. Ook niet dat water maken toch een beetje anders is dan bier of Chocomel. Wij kunnen je wel vertellen hoe leuk dit bedrijf is. Wij hebben ongeveer 500 medewerkers. Dat is net genoeg om te zorgen dat iedereen elkaar kent. Omdat iedereen weet dat het water moet blijven stromen is er grote onderlinge solidariteit: wij zijn allemaal bereid iets extra’s voor een collega te doen. En dan de veelheid aan mensen! Wij hebben techneuten en boswachters in één bedrijf. Waar vind je dat?”


Enorme variatie in technische klussen

Bedrijven: Dunea, duin & water
Aantal medewerkers: ca 500
Vakgebied: drinkwaterproductie, natuurbeheer van duinlandschap
Werkgebied: Midden Holland (van Rijswijk tot Hillegom, van Nesselande tot Wassenaar)

Vacatures voor: all round operationeel technicus (de komende twee tot vijf jaar een stuk of tien) bij de ‘mobiele technische brigade’

 
Dunea, duin & water
Plein van de Verenigde Naties 11-15, Zoetermeer
T 088 347 4747
I www.dunea.nl

Solliciteren bij: Marjolein Piket, 088 347 5251, sollicitatie@dunea.nl.  www.dunea.nl

Allround operationeel technicus
per direct
Hoe werken wij? Ruim 1,3 miljoen mensen in het westelijk deel van Zuid-Holland kunnen 24 uur per dag rekenen op water. Water dat wordt geleverd vanuit een prachtig duingebied tussen Monster en Katwijk. Wil jij ons helpen die belofte waar te maken?…